Bezmúčny makový koláč s višňami

Bezmúčny makový koláč s višňami

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ktorého obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, tukov, ale predovšetkým kyselinu linolovú a vitamín E. Nielen kvôli týmto vlastnostiam je mak surovinou, ktorá má v pečení sladkých dobrôt významné miesto.

Koláčik je sýty, vláčny, plný maku a živých chutí. Tak vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 300 g čerstvo pomletého maku
  • 4 bio vajcia
  • 100 g masla
  • 120 g med
  • 100 g biely jogurt alebo kyslá smotana
  • 250 ml smotany na šlahanie
  • 200 g vykôstkovaných višní
  • 50 g višňového džemu (najlepšie bez cukru)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • štipka soli

Inštrukcie

  1. Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme. 170ºC približne 40 minút. Skúška špáratkom.

  2. Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberiem. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.

  3. Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme víšne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a prikryjeme druhou časťou korpusu. Na vrch potrieme džem a celý koláč (vrch aj boky) potrieme zvyšnou šľahačkou.

  4. Potretý koláč môžeme posypať pomletým makom a dáme dobre vychladiť aby sa všetky komponenty dobre spojili.

Autor receptu: Kuchár Pepe

9 komentárov
  • Evina
    Zverejnené o 13:56h, 01 marca Odpovedať

    Vyzera to super. Kolko polievkovych lyzic medu (cca) je 120g medu…? Vdaka

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 16:20h, 01 marca Odpovedať

      Približne 6 polievkových lyžíc, ak vychádzame z toho, že jedna PL má cca 20 g.

  • Dusan Plichta
    Zverejnené o 20:47h, 01 marca Odpovedať

    Tak toto je presne podla mojho gusta. Vrelo odporucam, Pepeho kolace, som pokostoval a presvedcil ma, ze pecie so zanietenim, znalostami a kvalitku…
    Len tak dalej, to je Power uroven 🙂
    Pre mna medu aj menej, ale da sa hrat este aj s kokosovym cukrom a tak …

  • darina
    Zverejnené o 15:54h, 19 marca Odpovedať

    Chcem sa spýtať, či sa dá urobiť aj v bezlaktozovej verzii a to s kokosovými smotanami a šľahačkou?

    • Aneta
      Zverejnené o 11:54h, 27 januára Odpovedať

      Dobrý deň, Vaša reakcia sa nám niekde stratila, až teraz som si ju všimla, takže sa opsravedlňujem za neskoršiu odpoveď. Smotanu môžete použiť akúkoľvek podľa preferencií, len treba dávať pozor na to, aby bola dostatočne stuhnutá a neroztekala sa. Torta funguje veľmi dobre napríklad aj s kešu krémom 🙂 A.

  • Elena Raab Bianchi
    Zverejnené o 12:49h, 22 apríla Odpovedať

    Vyborny recept. Dakujem. Muz ju vyhlasil za treti najlepsi kolac, ktory som mu urobila 🙂 Takze ju zaradujem do „oblubenych“.

    • Sisi
      Zverejnené o 12:20h, 25 januára Odpovedať

      Ktore su prve dva? 🙂

  • Diana
    Zverejnené o 13:10h, 17 novembra Odpovedať

    Zltka sa nemusia zvlášť ešte vyšľapať, prosím?

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 22:33h, 17 novembra Odpovedať

      netreba, ale ak ich vyšľaháte spolu s medom, určite to nebude na škodu 🙂

Komentovať