Blog

Krajšiu farbu ste na chlebe ešte nemali. Nátierky z varenej alebo pečenej zeleniny sú navyše obrovskou dobrotou. Skúste mrkvovo-pórovú, tekvicovo-paštrnákovú alebo túto našu s cviklou a jablkami.
Evka Blaho, nutričná poradkyňa Jem iné, pravá ruka našej kuchyne, vyštudovala naturopatiu v zahraničí a v súčasnosti pomáha nielen nám, ale aj ľudom s poruchami výživy na Slovensku. Je spoluautorkou odborných kníh, mamou, blogerkou o zdraví a lektorkou varenia v našej Škole varenia. Jej názory na stravovanie pri intoleranciách, depresiách, ADHD, alergiách si môžete vypočuť v moderovanej diskusii na tému potravinovej intolerancie koncom septembra 2017.
Dovolenka pri mori je skvelá vec. Ležať, opaľovať sa, plávať. Nám v Jem iné ale najväčšiu radosť robia gastro výlety. Ani to nemusí byť ďaleko, ani nám netreba more. Stačí jedlo. Ideálne nejaké lokálne, s láskou pripravené, doma vypestované, zdravé a chutné. Čo už s nami. Asi to máme v krvi.
Je teplo. Také teplo, že sa nám nechce ani jesť a ani ísť do obchodu a nedajbože variť. Avšak, pravidelná strava je dôležitá a na vode vydržíme maximálne pol dňa. Teda aspoň my.
Aký je v tom rozdiel? Veľký. Jedno kritizujeme, druhé podporujeme. Ale poďme sa rozprávať o tom dobrom. Priznávame, že keď nás Dobromat oslovil, sami sme nevedeli, čo za tým stojí. Ale už samotný názov nám bol sympatický, keďže sa prezentuje pozitívne. A nemýlili sme sa.
Sezóna marhúľ je už dlhšie v plnom prúde a my sme sa rozhodli, priniesť vám zopár dôvodov, prečo by ste si ich mali tento rok dopriať viac ako obvykle. Jedzte ich kým sa len dá, lebo práve tie naše domáce, ktorých je teraz všade navôkol viac ako dosť, obsahujú najviac prospešných látok. Tie urobia vášmu telu dobre nie len zvnútra, ale aj zvonka.
Kvalitné potraviny a zdravé životné prostredie idú ruka v ruke. Všetci vieme, že prírodu musíme chrániť. Nie len kvôli vzduchu, ktorý dýchame, ale aj preto, aby naše jedlo rástlo v úrodnej pôde, bolo zavlažované kvalitnou vodou a aby sa dobytok pásol na čistých zelených pastvinách.