Cviklové muffiny

Cviklové muffiny

Od augusta do konca decembra je v sezóne cvikla. Reguluje krvný obeh, zmierňuje infekciu dýchacích ciest,  predchádza zápche. Posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a nachladnutia. Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate, preto je vhodné miešať ju napríklad s mrkvovou šťavou. Môžete ju variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Alebo si pripraviť netradičné cviklové muffiny.

Ingrediencie

  • 2 ks repy (cca 100g)
  • 125 ml kokosového alebo ryžového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g surového trstinového cukru
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 120 g ryžovej múky (alebo špaldovej celozrnnej)
  • 40 g pohánkovej múky (alebo špaldovej jemnej mletej)
  • 4 PL maku
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli
  • 50 ml kokosového oleja
  • extrakt z vanilky (nemusí byť)

Inštrukcie

  1. Cviklu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame rastlinné mlieko, citrónovú šťavu a necháme stáť pár minút. Medzitým v ďalšej miske zmiešame múky, pomletý mak, prášok do pečiva a štipku soli.

  2. Rozšľaháme vajíčko s cukrom a vanilkou, do tejto zmesi pridáme zmes s rastlinným mliekom, pridáme kokosový tuk a rozmixovanú cviklu. Pridáme aj múkovú zmes a všetko premiešame. Nalejeme do foriem na muffiny a pečieme cca 20 minút, po vybratí necháme mierne vychladnúť, aby sa muffiny lepšie vyklopili.

Foto: Martin Črep

8 komentárov
  • Sona
    Zverejnené o 11:09h, 09 septembra Odpovedať

    Ahojte, v ktorej casti receptu sa pridava mak? Vdaka

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 23:07h, 09 septembra Odpovedať

      Ahoj Soňa,

      doplnila som to do textu, mak sa pridáva spolu s ostatnými suchými surovinami (múka, prášok do pečiva…)

      j.

      • Petra
        Zverejnené o 20:50h, 23 septembra Odpovedať

        Opytam sa asi hlupu otazku, ale mlety alebo nemlety mak? Dakujem

        • Janica z Jem iné
          Zverejnené o 22:27h, 03 októbra Odpovedať

          Mletý mak do cesta, nemletý na ozdobu 🙂

  • Maruska
    Zverejnené o 22:21h, 13 septembra Odpovedať

    Ahoj, ako velke repy to maju byt? Resp. kolko gramov osupanej uvarenej repy? Dakujem.

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 22:27h, 03 októbra Odpovedať

      Približne 100g uvarenej, rozmixovanej repy. Zvyšok môžete odložiť do chladničky na ďalšie, iné varenie.

  • Erika
    Zverejnené o 18:39h, 20 septembra Odpovedať

    A aky mak…mlety alebo nemlety? Dakujem 🙂

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 22:28h, 03 októbra Odpovedať

      Do cesta použijeme mletý mak. Na ozdobenie nemletý, ale to nie je nevyhnutné.

Komentovať