Domáci celozrnný špaldový chlieb s orechami

Domáci celozrnný špaldový chlieb s orechami

Nie je nič lepšie ako si pripraviť domáci chlieb. Je to jednoduché a rýchle. A hlavne, viete čo jete.

Ingrediencie

  • 500 g celozrnnej špaldovej múky mletej na hladko
  • 330 ml vlažnej vody
  • 1 ČL medu
  • 1/2 kocky droždia / alebo prášku do pečiva / alebo domáceho ražného kvásku
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 4 hrste orechov podľa chuti (pomletých)
  • semiačka podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové....)

Inštrukcie

  1. Do misky si pripravíme múky, soľ, semiačka a namleté orechy. Do vlažnej vody rozmrvíme droždie a med, premiešame a necháme chvíľku postáť. Pridáme k suchej zmesi a všetky suroviny na chlebík dôkladne vymiesime oboma rukami, až kým sa cesto neoddeľuje od misky. Necháme kysnúť pod čistou utierkou a perinou 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, cestou vyberieme z misky, vyformujeme bochník a položíme na plech vyložený papierom. Necháme postáť pri izbovej teplote. Vložíme do rúry a pečieme 50 minút.

  2. Po vybratí pokvapkáme studenou vodou, aby kôrka moc nestvrdla.

Foto: Martin Črep

19 komentárov
  • Henciatko
    Zverejnené o 09:41h, 29 mája Odpovedať

    Ahoj, akou bezlepkovou mukou, prip. kombinaciou bezlep. muk by som mohla nahradit spaldu? Nieco overene, vyskusane 🙂 Dakujem.

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 10:02h, 29 mája Odpovedať

      Ahoj,

      pracovať s bezlepkovou múkou je oveľa náročnejšie ako s tou čo obsahuje lepok, ale predpokladáme, že vieš o čo hovoríme. Recept na overený bezlepkový chlebík zatiaľ nemáme.

      Pekný deň,
      Janica, Jem iné

      • DOminika Kavecká
        Zverejnené o 11:24h, 27 januára Odpovedať

        Ahojte, ten recept na bezlepkový chlieb ste pridali??? Ja ho neviem nájsť.
        Pekný deň,
        Dominika

        • Aneta z Jem iné
          Zverejnené o 18:53h, 29 januára Odpovedať

          Dobrý deň prajem, recept na paleo chlieb máme len v knihe zatiaľ – S Anetou a Janicou – čo na srdci to na jazyku. Bežný bezlepkový chlebík nám zatiaľ nevychádza podľa našich predstáv, ale akonáhle sa nám podarí vytvoriť chutný chlieb z prirodzene bezlepkových múk, podelíme sa o recept. Pozdravujeme.

  • Romana dubna
    Zverejnené o 22:22h, 02 januára Odpovedať

    Ahoj, chcem sa spytat nechyba vam v recepte cukor alebo med do kvasku?? Prave som zamiesila podla receptu slepo veriac a s cestom sa nic nedeje, dakujem za odpoved

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 22:55h, 02 januára Odpovedať

      Ahoj Romana,

      med, alebo iné sladidlá síce podporujú proces kvasenia, ale nie sú nevyhnutnou súčasťou. My pridávame med len občasne, ale nevidíme rozdiel v kvasení v prípade prítomnosti či neprítomnosti sladidla.

      Ako dlho už chlebík kysne a aká múka bola použitá?

      • romana
        Zverejnené o 23:09h, 02 januára Odpovedať

        dakujem za rychlu odpoved :D, kysol hodinu a pol /moc sa nedvihol/, dala som 300 celozrnej hladkej spaldovej a 200 hladkej spaldovej, je v trube tak mu drzme palce

  • gabriela
    Zverejnené o 13:40h, 26 októbra Odpovedať

    Dobry den,

    potrebujem upiect chlebik bez kvasnic koli histeminovej intolerancii. V recepte sice uvadzate, ze sa da upiect aj len z prasku do peciva, len dalej v postupe sa touto moznostou nezaoberate. Poradite prosim verziu s praskom do peciva?
    pekny den

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 17:39h, 18 novembra Odpovedať

      Skvelé, tešíme sa, vďaka za info!

  • Daniela
    Zverejnené o 17:35h, 10 februára Odpovedať

    Dobry den.
    Chcela by som sa spytat, či budete robit aj kurz pečenia chleba z kvasku. Dakujem Daniela

    • Aneta
      Zverejnené o 09:37h, 16 februára Odpovedať

      Dobrý deň Daniela, kurzy kváskového chleba zatiaľ neplánujeme. Ak nastane nejaká zmena, určite Vás budeme informovať. Pozdravujem, A.

  • Katarína
    Zverejnené o 13:57h, 22 februára Odpovedať

    Dobrý deň, myslíte, že chlebík sa vydarí ak nahradím špaldovú múku celozrnnou hladkou pšeničnou mukou? 🙂 Ďakujem

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 14:37h, 22 februára Odpovedať

      Dobrý deň Katka,

      určite sa vydarí aj so pšeničnou múkou, či už s hladkou, alebo celozrnnou, prípadne použite aj mix. Budeme držať palce 🙂

      Janica, Jem iné

  • Katarina
    Zverejnené o 13:55h, 31 mája Odpovedať

    Dobry den, ked nechcem pridavat orechy do cesta, treba upravit napr.mnozstvo vody ? kvoli konzistencii cesta
    Dakujem

    • Aneta
      Zverejnené o 08:39h, 06 júna Odpovedať

      Dobrý deň, množstvo vody neupravujte, použite 500 g múky a 330 ml vody, prípadne doplňte semienka alebo sušeé paradajky podľa chuti. Držíme palce, A.

  • Martina
    Zverejnené o 09:45h, 10 marca Odpovedať

    Tento chlieb peciem, odkedy ste ho pridali na stranku, zakazdym sa zatilal podaril vyborne. Teraz prechadzam na pecenie s kvaskom, to je uplna basen. Tento pomer surovin funguje najlepsie z tych, ktore som na kvaskovy chlieb vyskusala, kvasok davam odhadom a napriek tomu je chlieb po upeceni s tmavou, chrumkavou korkou a vnutri plny bubliniek. Najlepsi recept 🙂

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 10:26h, 10 marca Odpovedať

      Martina, ďakujeme veľmi pekne, tešíme sa, že náš recept bol inšpiráciou, ktorá funguje a chutí! 🙂

  • Judka
    Zverejnené o 21:52h, 05 apríla Odpovedať

    Dobrý deň,
    ak chcem robiť chlebík s kváskom, stačí mu kysnúť hodinu? Ďakujem.

Komentovať