Ekológia v kuchyni

Ekológia v kuchyni

S príchodom jari sme sa vrhli na jarné upratovanie a nie len to fyzické. Zamysleli sme sa nad ohľaduplnosťou k životnému prostrediu, k sebe samému, ale aj k svojej vlastnej kuchyni, tomu čo do nej vchádza, ale aj vychádza. Veď práve príroda, kvalitná pôda, čisté vodné zdroje a ovzdušie sú základnými predpokladmi kvalitných potravín.

V nadchádzajúcom období preto plánujeme prinášať ešte o niečo viac ako zdravé, lokálne a sezónne jedlo. Od budúceho mesiaca budú priestory Starej tržnice venované interaktívnym, živým diskusiám a workshopom. Prvou z tém je práve Zero waste a ohľaduplnosť voči nášmu životnému prostrediu.

Na to, aby sme sa správali ohľaduplne k životnému prostrediu, netreba veľa, stačí zmeniť staré návyky. Stačí začať maličkosťami. Môžete napríklad regulovať tok vody pri sprchovaní, čistení zubov, umývaní riadu alebo používať spotrebiče so spotrebou energie v šetrnej kategórii. Aj použitie chémie sa dá veľmi jednoducho obmedziť alebo vymeniť za šetrnejšie alternatívy. Často krát poslúži obyčajná jedlá sóda, ocot alebo citrón a odstránia aj na prvý pohľad neodstrániteľné fľaky od vodného kameňa, usadeniny, vyčistia pripálené hrnce alebo pomôžu s upchatou výlevkou.

K zlepšeniu životného prostredia môžete prispieť aj zodpovedným prístupom k nakupovaniu. Prvým krokom je obmedziť používanie igelitových tašiek. Na nákup odporúčame nosiť plátené tašky, ktoré sú naviac trendy, rovnako ako klasické “sieťovky” na ovocie, zeleninu a iné potraviny. Konopno-bavlnené látky napustené pravým včelým voskom zase využijete na uchovávanie potravín v chladničke namiesto klasických fólií. V špajze vám ako náhrada plastových obalov dobre poslúžia aj uzatvárateľné sklenené nádoby. Desiatu deťom radšej zabaľte do kompostovateľných vrecák z rozložiteľného bioplastu. Slamky vymeňte za bambusové či sklenené, udávajte trend a berte si ich všade so sebou.

K ohľaduplnému správaniu patria aj na prvé počutie cudzie výrazy – upcycling a recycling. Čo ktorý výraz znamená? V prvom prípade hovoríme o využití starých alebo nepotrebných vecí na iné účely, no s vyšším úžitkom. Takých, ktoré by sme z užívania za bežných okolností vyradili. Napríklad staré hrnce a drobné predmety sa dajú použiť v rámci dekorácie interiéru alebo v umení, treba len zapojiť fantáziu, pogoogliť alebo sa inšpirovať sa na Pintereste. Recyklácia či triedenie odpadu sú už v mnohých domácnostiach bežnou samozrejmosťou, no niekde zatiaľ stále len utópiou. Nikdy nie je neskoro začať, aj keď dlhoročné návyky sa menia ťažko. V prvom rade si potrebujete zabezpečiť triediace nádoby na sklo, plast, papier a komunálny odpad. Cieľom zero waste konceptu je množstvo odpadu znižovať až sa postupne dostať k nule (aspoň relatívnej). A ako sa časom zorientujete, budete sa môcť tešiť napríklad aj novej balkónovej záhradke, ktorej pridáte živiny z vášho domáceho kompostu.

Ak sa o téme ekológie, šetrenia životného prostredia a koncepte Zero Waste chcete dozvedieť viac, pridajte sa k nám na diskusiu a workshop, ktoré organizujeme už začiatkom mája. Našimi hosťami budú Dobrožrúti, Nezmar, Barbarissima aj FACH Bratislava.

Diskusia: Zero Waste v kuchyni

Workshop: Zero Waste v kuchyni

 

Na túto tému sme nezaháľali ani pri tvorbe detských kurzoch a tak si s nami „eko-sobotu“ môžu užiť aj tí najmenší už tento týždeň.

Detský kurz varenia: nákup na tržnici

 

Pripojte sa k nám aj vy v boji za lepší a zdravší svet. Miesta na diskusii, workshope alebo kurze si môžete rezervovať mailom na skolavarenia@foodkut.sk alebo telefonicky na 0904 959 061.

Tešíme sa na vás 🙂

Žiadne komentáre

Komentovať