Jednoduchý citrónový koláč z kokosovej múky

Jednoduchý citrónový koláč z kokosovej múky

Prirodzene bezlepkový, kokosový, voňavý a neuveriteľne vláčny a krehký.

Ingrediencie

  • 1 pohár strúhaného kokosu
  • 1/2 pohára kokosovej múky
  • 2 poháre rastlinného mlieka (napr. sójovo-ryžové)
  • šťava z polovice citróna
  • 3 vajíčka
  • 1/2 pohára medu
  • hrsť píniových orieškov

Inštrukcie

  1. Kokosovú múku, strúhaný kokos, citrónovú šťavu, vajíčka, med a rastlinné mlieko okrem orieškov spolu vymiešame ručným šľahačom, vylejeme do vymastenej formy, posypeme píniovými orieškami a pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 min na 180tich stupňoch do zlata. Po upečení treba vydržať a nechať koláč vychladnúť. Bude to ťažké, lebo je neuveriteľný.

39 komentárov
  • kaja
    Zverejnené o 12:16h, 26 júla Odpovedať

    Ahojte!
    chcela by som dnes upiect tento kolacik, ale pre istotu sa chcem spytat, ci do cesta nejde aj nejaky tuk..? (kokosovy alebo olivovy olej, nic?)
    Dakujem vopred za odpoved!
    Pozdravujem z Haagu,
    Kaja

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 18:31h, 26 júla Odpovedať

      Ahoj Kaja, do tohoto receptu tuk nejde, nakoľko kokosová múka má pomerne vysoký obsah tuku, takže stačí iba vytrieť formu olejom (napríklad kokosovým) a pred krájaním nechať koláč úplne vychladnúť. Dobrú chuť!

      • kaja
        Zverejnené o 10:45h, 27 júla Odpovedať

        Ahoj Aneta!
        Dakujem za reakciu! upiekla som ho podla receptu a je uzasny; prave som ho mala na ranajky:-)
        Dik za super recept.
        Pozdravujem,
        Kaja

        • Aneta z Jem iné
          Zverejnené o 11:08h, 27 júla Odpovedať

          Super, skvelé, teším sa 🙂

    • michaela
      Zverejnené o 19:31h, 06 apríla Odpovedať

      vyborny kolac. Dakujem. Na miesto piniovych orieskov som pouzila vlasske a bolo to fajn.
      Mishka

      • Aneta
        Zverejnené o 08:36h, 07 apríla Odpovedať

        Dakujeme za spatnu vazbu Michaela, na zdravie! 🙂

  • Gabi
    Zverejnené o 13:33h, 04 novembra Odpovedať

    Včera som po prvý raz piekla tento koláčik a musím uznať že je skvelý a spĺňa moje požiadavky na pečenie – teda rýchlo, jednoducho a chutne, navyše bezlepkový čo je skvelé ( ako som nedávno zistila lepok mi nerobí dobre tak sa učím bez lepku )

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 17:03h, 04 novembra Odpovedať

      ďakujeme a nech sa darí aj naďalej 🙂

  • Petra
    Zverejnené o 15:49h, 14 novembra Odpovedať

    Neviem preco, ale nepodaril sa mi kolacik, cesto bolo velmi riedke a ani po 3/4 hodine pecenia sa neupiekol dozlatova, stale bol riedky. Nechapem to, lebo som sa drzala receptu 🙁 skoda.. Ale voni kraaasne

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 16:47h, 14 novembra Odpovedať

      Dobrý deň Petra, to ma mzí, ale netreba sa vzdávať, lebo recept určite funguje, zatiaľ sme mali samé pozitívne reakcie, tak verím, že aj Vám to na druhý krát vyjde. Akú mierku používate ako pohár? Existujú totiž aj „pohárové“ odmerky, tie odporúčame kvôli presnosti. Prípadne skúste nabudúce pridať kokosovú múku, aby ste mali cesto hustejšie. Je naozaj skvelý, dúfam, že si nabudúce už pochutnáte :). Pozdravujem a držím palce, A.

  • Ada
    Zverejnené o 09:39h, 03 januára Odpovedať

    Dobrý deň chcem sa opýtať čím by som mohla v recepte nahradiť struhaný kokos keďže po operácii hrdla ma z neho drhne díky za radu

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 12:08h, 03 januára Odpovedať

      Dobrý deň Aďa, skúste možno makovú, či mandľovú múku alebo použite rozomleté ovsené vločky. My to však ale nemáme odskúšané inak ako s kokosom, ale myslím, že by to mohlo fungovať aj čo sa chuti aj konzistencie cesta týka.

  • Jarka
    Zverejnené o 22:17h, 11 januára Odpovedať

    Moze sa dat namiesto ryzoveho kokosove mleko?

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 19:11h, 12 januára Odpovedať

      Kokosové obsahuje viac tuku, takže namiesto ryžového odporúčame radšej použiť iné rastlinné, ako mandľové, ovsené, či sójové, aby sa nezmenili vlastnosti cesta.

  • Alice
    Zverejnené o 20:15h, 31 januára Odpovedať

    Dobry, kolko cca dcl ma mat pohar (odmerka) ?

    • Aneta
      Zverejnené o 20:46h, 01 februára Odpovedať

      Dobrý deň, pohár / odmerka má 250 ml.

  • Alena
    Zverejnené o 15:25h, 23 februára Odpovedať

    Zdravim, cim mozem nahradit piniove oriesky?

  • Alena
    Zverejnené o 15:27h, 23 februára Odpovedať

    Zdravim, ci mozem nahradit piniove oriesky?

    • Aneta
      Zverejnené o 18:46h, 23 februára Odpovedať

      Dobrý deň Alena, môžete použiť akékoľvek orechy, pretože ich používame iba na vrchu koláča, prípadne použite kokosové lupienky, alebo nič 🙂 dobrú chuť a veľa zdaru pri príprave. A.

  • Anka
    Zverejnené o 13:14h, 28 februára Odpovedať

    Dobry den,myslite ze ho mozem nadavkovat do kosickov a upiect ako muffiny? Je mi to praktickejsie pre syna 😉 dakujem

    • Aneta
      Zverejnené o 08:35h, 01 marca Odpovedať

      Dobrý deň Anka, do mafiniek radšej nie, pretože je naozaj krehký, nebude Vám vo formičkách držať tvar a nedopečie sa vovnútri. S kokosovou múkou sa pečie komplikovanejšie, takže je dôležité držať sa receptu :). Držíme palce!

  • bea
    Zverejnené o 20:53h, 28 februára Odpovedať

    Dnes som piekla kolacik podla receptu a po upecenie je sice dozlatova z vrchu ale ma byt aj taky mokresi vo vnutri?

    • Aneta
      Zverejnené o 08:36h, 01 marca Odpovedať

      Dobrý deň Bea, koláčik bude vnútri trošku vláčnejší, než u bežného cesta, ale keď ho necháte vychladnúť, mal by lepšie držať tvar a krájať sa. Dôležité je piecť ho na prúdení vzduchu alebo teplo zhora aj zdola, aby nebol prepečený len zvrchu. Verím, že chutil 🙂

  • Martina
    Zverejnené o 22:38h, 05 júna Odpovedať

    Chcela by som upiecť tento koláč,hádam sa mi podarí 🙂 chcela by som zároveň aj poprosiť,či mi neviete poradiť aj iné koláče z kokosovej múky,napr.čokoládový koláč. Mám kokosovú múku,neviem vôbec nájsť žiadne recepty z kokosovej múky okrem tohto. Budem rada ak mi poradíte,ďakujem 🙂

    • Aneta
      Zverejnené o 08:37h, 06 júna Odpovedať

      Dobrý deň prajem, držíme palce, aby koláčik vyšiel. Iné recepty na kokosovú múku nemáme na blogu, ale časom budeme určite pracovať aj na nových receptoch, tak nás sledujte 🙂 Pekný deň, A.

  • Veronika
    Zverejnené o 13:41h, 19 júla Odpovedať

    Ahojte, u nás v dedine je súťaž v pečení ovocného koláča a ja som si vybrala tento ešte ho nemám odskúšaný, po prečítaní všetkých komentárov a odpovedí som sa oboznámila aj možnými chybami, ale hlavne chcem sa spýtať kedže to má byť ovocný koláč, či tam dostatočne cítiť ten citrón, alebo prípadne či by som mohla použiť aj nejaké ovocie vo vnútri alebo postačí len na vrch nejako dozdobiť. Ďakujem za radu, ste super. 🙂

    • Aneta
      Zverejnené o 09:26h, 21 júla Odpovedať

      Dobrý deň, primeer formy je asi 31 cm. Cesto je veľmi krehké, takže Vám určite odporúčam recept pred súťažou vyskúšať, či Vám taká konzistencia vyhovuje. Cítronom je cítiť l zľahka, môžete vyskúšať so sezónnym ovocím navrchu, respektíve naň vyukladať kolieska nakrájaného citrónu a posypať píniovými orieškami, to môže byť tiež efektné :). Prajem dobrú chuť a veľa štastia v súťaži. A.

  • Veronika
    Zverejnené o 13:44h, 19 júla Odpovedať

    a ešte som zabudla aký ma asi priemer vaša forma, kedže takú nemám či to môžem dať do obyčajnej okruhlej 🙂 vďaka.

  • Hanka H
    Zverejnené o 10:42h, 28 júla Odpovedať

    Ahojte,
    práve som dorobila koláčik. Wau, je skvelý, asi sa stal mojím najobľúbenejším odteraz . Pridala som si ale viac citrónu a menej medu, ale aj tak pekná konzistencia. Ak máte chuť na niečo sladké, netradičné a hlavne rýchlo spravené – toto je ono! vďaka za recept, len tak ďalej

  • Nikola
    Zverejnené o 23:12h, 28 júla Odpovedať

    Ahoj Anetka,

    čo by som mohla použiť ako alternatívu za vajíčka?

    • Aneta
      Zverejnené o 12:04h, 29 júla Odpovedať

      Nikola, pozdravujem, ako náhrada vajíčok sa vo všeobecnosti používajú napríklad rozomleté ľanové semienka rozmiešané s troškou vody, ale nemám to v tomto recepte odskúšané, takže Vám neviem povedať. Držím palce, A.

  • katarina
    Zverejnené o 17:31h, 22 októbra Odpovedať

    dobry den, prosim vas aky ma mat rozmer forma? moze byt klasicka forma na tortu?

    • Aneta
      Zverejnené o 09:58h, 24 októbra Odpovedať

      Dobrý deň Veronika, použite radšej quichovu nižšiu formu, priemer majú približne 26-28 cm. Lepšie sa v nej cesto prepečie ako v tortovej. Držím palce! A.

  • Gabriela
    Zverejnené o 16:32h, 26 januára Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či sa nič nestane s konzistenciou cesta ak dám namiesto rastlinného mlieka klasické kravské?
    Ďakujem za odpoveď.

    • Aneta
      Zverejnené o 11:49h, 27 januára Odpovedať

      Dobrý deň prajem, ide skôr o obsah tuku, ktorý rastlinné verzus kravské mlieko obsahuje. Ale čo sa týka konzistencie cesta, malo by to byť bez problémové, aj keď túto verziu sme my v Jem iné neskúšali. Držíme palce, S pozdravom, A.

  • Janka
    Zverejnené o 17:07h, 27 februára Odpovedať

    Dobrý deň, robila som tento koláčik. No chcela som ho spraviť s obyčajným kravským mliekom. Bohužiaľ už po pridaní jedného pohára mlieka ostalo cesto strašne riedke, a ako už píše jedna čitateľka vyššie, tak aj ona mala takýto problém. Druhý pohár mlieka som už ani nedala a cesto som ešte „dohustila“ pridaním kokosovej aj špaldovej múky. Napokon sa ako tak upiekol, ale trvalo to strašne dlho a aj tak ostal mokrý a veľmi hútny.
    Môže tá konzistencia súvisieť s typom mlieka? (rastlinné / živočíšne)
    Ak nie, kde je potom chyba? Vy máte cesto vymiešaním všetkých surovín akej konzistencie?
    Zdá sa mi, že na pol litra mlieka pridať len šálku kokosovej múky a trochu kokosu je málo – ako pomer mokrých a suchých surovín. Alebo sa mýlim?

    Ďakujem :), Janka.

    • Aneta
      Zverejnené o 17:35h, 27 februára Odpovedať

      Dobry den, kokosova muka totiz pije ovela viac tekutin ako bezne muky, preto je pomery takyto a mame ho odskusany. Pouzivate riadnu kokosovu muku alebo si ju vyrabate doma zo struhaneho kokosu? Konzistencia vysledneho cesta je relativne hutna, cesto sa neleje, drzi vo forme tvar. Po zmiesane vsetkych surovin mozete nechat cesto chvilku odpocinut, aby sa vsetko spolu prepojilo. Pohar / hrncek je specialna odmerka, ktoru dostat kupit v domacich potrebach, neviem aky velky pohar ste pouzili, tak to by tiez mohlo zohrat svoju ulohu v ramci pomerov s ostatnymi surovinami. Drzim palce a prajem vela zdaru do buducna 🙂

  • Nikol
    Zverejnené o 22:15h, 27 januára Odpovedať

    Ďakujem za veľmi dobrý tip 🙂 robila som ho v tortovej forme, aby som sa vyvarovala ,,zničeniu tvaru“ pri vyberaní . Pri servírovaní som použila horúce maliny, ktoré svojou kyslosťou dodali koláču veľmi príjemnú chuť .

    • Aneta
      Zverejnené o 10:52h, 29 januára Odpovedať

      Výborný nápad Nikol, ďakujeme za spätnú väzbu 🙂

Komentovať