Krémové dubákové rizoto na ružovom víne

Krémové dubákové rizoto na ružovom víne

Ako lepšie využiť slnečný, sviatočný deň ako sa vybrať na výlet do lesa. Dubáky rastú ako huby po daždi, my sme ich dokonca v popoludňajších hodinách našli za kopcovitý košík. Radostne sušíme, ale aj varíme. Dnes rizoto.

Ingrediencie

  • 1,5 šálky ryže
  • 3 hrste malých dubáčikov nazbieraných na Záhorí
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 PL masla
  • 2 dcl ružového vína, ktoré práve popíjate
  • zeleninový vývar
  • soľ, čierne korenie
  • chilli
  • parmezán na dochutenie

Inštrukcie

  1. Na rozpálenej panvici roztopíme 1 PL masla. Pridáme malé dubáky rozkrojené na polovicu. Orestujeme, trošku podlejeme vínom. Pridáme ryžu, podlejeme vývarom a varíme. Postupne podlievame, miešame a sledujeme ako sa voda odparuje. Keď je ryža takmer mäkká pridáme 2 PL masla, podlejeme vínom, vývarom, pridáme chilli. Varíme takmer do mäkka, ak je potrebné, ešte podlejeme vývarom. Na záver osolíme, okoreníme, pridáme chilli podľa chuti a finišujeme parmezánom.

  2. Podávame mierne vychladnuté s pohárom ružového. Tak chutí najlepšie 🙂

Foto: Martin Črep

 

Žiadne komentáre

Komentovať