
06 mar Makovo – slivkový raw koláč
Mak. Slivky. Kakao. Krémová chuť. Jednoduchá príprava. Žiadne výčitky. Tip na víkendový koláč plný lahodnej chuti a vápnika je tu. Pretože víkend bez koláča v Jem iné proste neexistuje! Vyskúšate?
Ingrediencie
Na korpus budeme potrebovať:
- 90 g pohánkovej múky my si doma pripravujeme múku naklíčením, nasušením a rozomletím celej pohánky, ale možete použiť aj hotovú múku z obchodu, alebo sušený kokos
- 200 g zmesi sušeného ovocia (datle, slivky, hrozienka) dopredu namočených na pol hodinu
- 2 kopcovité polievkové lyžice kakaa z nepražených kakaových bôbov
Na krém si pripravte:
- 500 g 500 g kešu orechov
- 100 g maku
- 160 ml kokosového krému (smotany)
- 1/2 pohára ryžového mlieka
- 200 ml roztopeného kokosového oleja
- agavé
- šťava z limetky
- Domáci slivkový džem
Inštrukcie
-
500 g kešu a 100g maku si samostatne namočíme noc dopredu do vody. Sušené ovocie stačí namáčať pol hodinu pred prípravou koláča.
-
Pohánkovú múku, ovocie a kakao si rozmixujeme vo food processore na jemnú hmotu, ktorú rozložíme na dno 22 cm formy.
-
Základný krém si pripravíme rozmixovaním kešu orechov, kokosového krému (smotany) a 1/2 pohára ryžového mlieka. Pridáme roztopený kokosový olej a dobre rozmixujeme na hladký krém.
-
Základný krém si rozdelíme na dve časti. Do prvej rozmixujeme vo výkonnom mixéri namočený mak, ktorý sme si predtým precedili cez jemné sitko. Ochutnáme, dochutíme agáve sirupom a šťavou z limetky a nalejeme na korpus. Necháme zatuhnúť v mrazničke 10 minút.
Slivkový džem:
-
domáce zavárané slivky rozmixujeme s troškou vody na džem. Ak nemáte domácu zaváraninu, odporúčame alternatívu zn. Alnatura – slivky sú jemne dochucované trstinovým cukrom, ktorý nám v malom množstve neuškodí.
-
Polovicu slivkového džemu pridáme do druhej časti základného krému a dochutíme lyžičkou škorice. Ak sú slivky príliš kyslé, limetku už nedávame.
-
Vyberieme formu z mrazničky, nalejeme druhú časť krému a do stredu lyžičkou opatrne nakvapkáme slivkový džem a nožíkom urobíme rôzne vzory tak, aby nám vznikol mramorový efekt.
-
Koláč dáme na celú noc do chladničky, alebo na pár hodín do mrazničky, kým nezatuhne a môžeme podávať.
Autor: Zita z Jem iné
werka
Zverejnené o 19:12h, 12 marcaAhoj, prosim Ta ten kokosovy krem – to sa da kupit normalne v takych tych specialnych obchodoch s takymito srandami? Alebo si si ho robila sama?
Aneta z Jem iné
Zverejnené o 09:36h, 13 marcaAhoj, kúpiš bežne v bio obchodoch, myslím, že má aj DMka. Alebo vyskúšaj vychladiť konzervu kokosového mlieka, vtedy sa Ti oddelí vrstva vody a krému a po otvorení konzervy už len odober zvrchu koľko potrebuješ.
ivet
Zverejnené o 08:21h, 12 aprílaDobry den, zaujala ma ta priprava pohankovej muky. Naklicit asi na noc, vysusila by som na riadiatore 🙂 a na rozomliet? mohlaby som aj ponornym mixerom, ak by to bolo mensie mnozstvo? tuto fintu pouzivam pre praskovy trstinovy cukor 🙂
Aneta
Zverejnené o 08:36h, 13 aprílaDobrý deň, závisí od mixéra, ale skôr fungujú také tie nadstavce/nádoby na suché mletie. T.j. Vitamix alebo Nutribullet alebo podobné, tie máme odskúšané 🙂