Ovocný raw koláč

Ovocný raw koláč

Bezlepkový, bezlaktózový a ešte aj bez cukru? Áno, aj toto je dezert!

Ingrediencie

Korpus:

  • 200 g mixu mletých orechov
  • 150 g mixu sušeného ovocia (ďatle a hrozienka)

Krém:

  • 400 g namočených kešu orechov (aspoň 4 hodiny)
  • 1 veľký banán
  • 120 g kokosového oleja
  • 200 g drobného ovocia
  • 1 vanilkový struk
  • štvrť lyžičky stévie

Inštrukcie

  1. Sušené ovocie vopred na niekoľko hodín namočíme, aby zmäklo. Na vysokootáčkovom mixéri rozmixujeme suroviny na korpus tak, že najprv na múku rozomelieme v mixéri orechy a postupne pridávame sušené ovocie (bez vody), kým sa nám hmota neprepojí (musí byť lepkavá). V prípade potreby doplníme, po lyžičkách vodu z ovocia. Cestom vyložíme tortovú formu. Následne dohladka vymixujeme krém zo všetkých ostatných prísad. Rovnomerne ho rozotrieme na korpus, posypeme goji a kúskami nepraženého kakaa a necháme v chlade stuhnúť aspoň 3 hodiny.

Poznámky

V zime môžeme použiť mrazené drobné ovocie, ktoré sme si v lete nazbierali.

Foto: Mária Candráková

9 komentárov
  • suzan
    Zverejnené o 19:55h, 14 septembra Odpovedať

    Recept na kolacik vyzera super, len som sa na tie datle chcela spytat, nikde som sa nedocitala ake sa maju pouzivat,ja som kupila v obchode susene ale tie su plne cukru, tak nechapem,ze preco pisu na tych kolacov ze bez cukru,ked vsetky tie datle su macane v glukozovom sirupe..aspon take mam ja…daju sa kupit aj ine??
    Vdaka

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 20:38h, 14 septembra Odpovedať

      Dobrý deň prajeme, áno bežne sa predávajú aj datle bez cukru, teda bez pridania glukózového sirupu – v DM drogérii, v bioobchodoch ale aj v bežných reťazcoch. Ale pokojne môžete použiť aj akékoľvek iné sušené ovocie – napríklad hrozienka, či slivky. Držím palce pri testovaní.

  • Dana Lengyelfalusyova
    Zverejnené o 23:42h, 10 januára Odpovedať

    Prosim vas,aky rozmer formy na tortu ste pouzili?a susene ovocie na korpus ste nenamocili vopred?

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 23:54h, 10 januára Odpovedať

      Dobrý večer Danka, vyskúšajte 22ku alebo 24ku, odnímateľné boky hlavne. V takýchto stredne veľkých formách vyzerajú raw torty krajšie, pretože sú vyššie. Sušené ovocie je potrebné namočiť, aby zmäklo a dalo sa dohladka rozmixovať s orieškami / semienkami tak, aby vytvorili lepkavé cesto. Do receptu som doplnila viac kokosového oleja, aby lepšie stuhol. Držím palce!

      • Dana Lengyelfalusyova
        Zverejnené o 23:59h, 10 januára Odpovedať

        Vdaka za expresnu odpoved:-)A formu netreba „vymazat“? Idem “ rawovat“ prvy krat,synovi k narodeninam:-)

        • Aneta z Jem iné
          Zverejnené o 00:05h, 11 januára Odpovedať

          Netreba, raw koláče majú dosť pevný korpus a dajú sa celkom jednoducho z formy vyberať. Keď otvoríte formu, prejdite celý obvod malým nožom, aby sa odlepila od formy a keď ju nakrájate, kúsky vyberajte podberačkou, aby zostala neporušená 🙂 Je skvelá, dúfam, že sa Vám podarí, a že bude chutiť!

          • Dana Lengyelfalusyova
            Zverejnené o 18:27h, 13 januára

            Dakujem krasne,dufam,ze sa vydari:-)

  • Dana Lengyelfalusyova
    Zverejnené o 22:37h, 17 januára Odpovedať

    Torta „upecena“:-),aj chutila,ale ten korpus som asi nezvladla,bol prilis „lepivy“,velmi zle sa mi to servirovalo.a do plnky by som este mozno dala viac ovocia,hoci neviem co by to spravilo s konzistenciou:-)Hlavne je,ze sa zjedla torta cela a syncek z nej s radostou sfukoval sviecky:-)

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 10:54h, 19 januára Odpovedať

      Pri príprave korpusu treba vodu z namočeného ovocia pridávať podľa poteby, len ak sa Vám korpus dostatočne nelepí. S konzistenciou sa treba pohrať, nabudúce Vám to pôjde určite ešte lepšie, ale hlavné je, že koláčik chutil a potešil 🙂

Komentovať