Pečená tekvica plnená quinoa a bylinkami

Pečená tekvica plnená quinoa a bylinkami

Máme radi jeseň, lebo tekvicová sezóna je našou obľúbenou. Tekvicu pripravujeme na niekoľko spôsobov, od nátierky cez polievku, rizoto až po grilovanú či plnenú verziu.

Ingrediencie

  • 1 tekvica hokkaido
  • 3/4 šálky bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky mletej rímskej rasce
  • 2 lyžičky mletého koriandru
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1/2 lyžičky horčice
  • 1 chilli
  • 1/2 lyžičky kardamónu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 šálka quinoa
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžička limetkovej šťavy
  • 1 lyžička medu
  • 1/4 šálky čerstvého koriandru

Inštrukcie

  1. Tekvicu rozpolíme a vydlabeme z nej semiačka. Semiačka nemusíme vyhadzovať, ale môžeme ich očistiť od dužiny, rozložiť na papier na pečenie, poliať olivovým olejom a ugrilovať v rúre. Ale späť k nášmu receptu 🙂 Očistenú tekvicu položíme na papier na pečenie, zľahka polejeme olivovým olejom a necháme postáť.

  2. V miske zmiešame jogurt, rascu, mletý a čerstvý koriander, kurkumu, horčicu, chilli, kardamón a soľ.

  3. Quinoa uvaríme v šálke vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme limetkovú šťavu, med a dobre premiešame.

  4. Mierne vychladnutou quinoa naplníme tekvicu, navrch dáme jogurtovú zmes a necháme chvíľku odležať. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a plnené tekvice pečieme na 180 stupňov 35 minút.

  5. Podávame ozdobené s čerstvým koriandrom.

Poznámky

Ak nezoženiete hokkaido, môžete použiť aj maslovú tekvicu, tak ako je na obrázku.

Foto: Martin Črep

Žiadne komentáre

Komentovať