Recepty

  Tlačiť Brusketky s hruškou, pecorinom a vlašskými orechmi Brusketky su originál talianske. Ale to by sme neboli my, aby sme si ich neposlovenčili. Ku kváskovému chlebíku stačí pridať sezónne hrušku, staré dobré pecorino a naše klasické slovenské vlašské orechy. Mňam. Course Appetizer, Breakfast, predjedlo,......

Od jari do leta 2018 sme pre vás organizovali kurzy varenia zamerané na jednoduché, vyvážené a zdravé recepty vhodné pre pacientov s diabetom. Snažili sme sa pripraviť také, ktoré potešia nielen ľudí, pre ktorých je kvôli ich DIAgnóze zdravá strava povinná, ale aj pre ich......

Trápi vás a vaše ďetúrence horúce leto a všetky presladené studené nezdravé lákadlá? My máme pre vás recept na zdravé ľadové osvieženie. Navyše jeho prípravu zvládnu aj tí najmenší a potrebovať budete iba 3 jednoduché suroviny. Domáce nanuky vo Foodkút štýle. Nech sa páči 🙂......

Na tržniciach na nás už vykúka množstvo mladej jarnej zeleniny a v obchodoch zase nájdete čerstvú jarnú bryndzu. Práve tieto dve suroviny (a zopár ďalších) sme spojili a prinášame vám tip na rýchly, ľahký snack počas teplých dní alebo ako rýchle pestrofarebné občerstvenie pre nečakanú......

  Tlačiť Zelený vývar Jarný zeleninový vývar s malou zmenou. Všetky ingrediencie, ktoré použijete budú zelené. Skúste ho tiež! Dĺžka prípravy 10 minutes Dĺžka varenia 30 minutes Celkový čas 40 minutes Počet porcií 6 Ingrediencie 2 kusy jarnej cibuľky 4 stonky stopkového zelera 1 šálka......

  Tlačiť Prirodzene bezlepkový, kokosový, voňavý a neuveriteľne vláčny a krehký. Course Koláč Kuchyňa Zdravá kuchyňa Dĺžka prípravy 10 minutes Dĺžka varenia 30 minutes Celkový čas 40 minutes Ingrediencie 1 pohár strúhaného kokosu 1/2 pohára kokosovej múky 2 poháre rastlinného mlieka napr. sójovo-ryžové 1/2 šťava......

Tlačiť Jarný zeleninový vývar s domácou mrveničkou Ľahká jarná polievka z nášho posledného kurzu pre diabetikov. Je zdravá, jednoduchá a vhodná pre celú rodinu. Urobte si ju s nami tiež. Course Soup Kuchyňa Zdravá kuchyňa Dĺžka prípravy 10 minutes Dĺžka varenia 25 minutes Celkový čas......

Tlačiť Brokolicovo špenátové špagety Zelený štvrtok si žiada zelenú farbu ale keďže pracovný týždeň ešte neskončil, pripravili sme pre vás recept na rýchlu zelenú dobrotu, ktorú zvládnete za pár minúť a chutiť bude nielen vám ale aj deťom. Course Main Course Kuchyňa Zdravá kuchyňa Dĺžka......

Tlačiť Ako si doma naklíčiť redkvičku Návod na prípravu nakličovacieho pohára a dopestovanie domácich klíčkov, veľmi preveľmi jednoduchý, pútavý pre deti aj dospelých. Budete k tomu potrebovať len zaváraninový pohár, gázu, gumičku a dve čajové lyžičky semienok redkvičky. Je chrumkavá, s výraznou vôňou a krásnou......

V januári sme v škole varenia mali kurz s názvom Ako si odľahčiť jedálniček?. Išlo o akýsi detox po sviatkoch a všetci si odniesli niekoľko receptov na chutné, jednoduché a zároveň veľmi zdravé sezónne jedlá....

Krajšiu farbu ste na chlebe ešte nemali. Nátierky z varenej alebo pečenej zeleniny sú navyše obrovskou dobrotou. Skúste mrkvovo-pórovú, tekvicovo-paštrnákovú alebo túto našu s cviklou a jablkami. Suroviny: 500 g cvikly 300 g jabĺk šťava z 1 citróna morská soľ podľa chuti mleté čierne korenie......

  Tlačiť Špaldový šalát s paradajkami a fetou Paradajky sú u nás tieto dni varené-pečené. Surové si však zachovávajú najviac vitamínov a preto sme pre vás pripravili rýchly recept na sýty šalát so štavnatými farebnými paradajkami. Chutí ako leto, horúce slnko a dovolenka. Ak už......

Ako to už býva vo svete gastro maniakov, aj my sme tento rok našu stálicu vegánskeho vaječného likéru ešte vylepšili. A viete čo je na tom najlepšie? No predsa že vydrží dlhšie! Teda pokiaľ ho od samej lásky nevypijete hneď. Čo budeme potrebovať: Pol litra......

Dostali ste na Vianoce výbavu do kuchyne a ešte ste ju neotestovali? Nám sa to stať nemôže. Pokrstili sme šikovný dvojplech na bagety a tu je výsledok. Nielen krásne voňajú, ale tá chuť… Na pečenie bagiet sme zvolili mix pšeničnej a ražnej múky z trenčianskeho......

S decembrom prišla naozajstná zima, tak vám prinášame recept na zahriatie. Extrémne rýchly, farebný a veľmi chutný. Navyše si ho môžete pripraviť v nespočetnom množstve variácií. Toto je tá naša. Ingrediencie: menšia hokaido tekvica hlavička karfiolu 1 väčšia paradajka čerstvá petržlenová vňať sušené chilli sladká......

Sezónu tekvíc ešte privolávať nechceme. Leto totiž milujeme aj napriek tomu šialenému teplu. Mladé hokkaido tekvičky však na trhoch alebo v záhradách nájdete už aj teraz. Preto ponúkame jednoduchý a rýchly recept na náš obľúbený perkelt z hokkaida a hlivy. Suroviny: 500 g tekvice hokkaido......

Leto je tu a dni sa menia z príjemne teplých na naozaj horúce. Práve tie horúce dávajú mnohým z nás poriadne zabrať, ale leto nám to vie vždy vynahradiť šťavnatým a osviežujúcim sezónnym ovocím a čerstvou domácou zeleninou. Práve z nich treba v týchto dňoch......

Food Revolution Day je už síce za nami, ale o skvelé revolučné recepty od Jamieho Olivera by bola škoda nepodeliť sa. Veď zmyslom revolúcie nie je aby trvala jeden deň, ale aby sa odzrkadlila na každodennom živote. Preto Vám ponúkame tip na zdravé sezónne raňajky z......

Všetci to hovoria, všade to je cítiť a navyše je také dokonalé počasie! Jar je tu a s ňou aj čas na odľahčené jedlá, voňavé bylinky, čerstvú zeleninu a iné sezónne dobroty....

Takýto pumpkin pie spice smoothie sa dnes u nás pripravoval! Korenie si jednoducho môžete namiešať aj sami – zázvor, muškátový oriešok, škorica, klinčeky a štipka nového korenia a kardamómu. Túto najemno zomletú zmes potom rozmixujete spolu s kokosovým alebo ryžovým mliekom, mrazeným banánom, sušenými datlami a......

Vyskúšajte náš jednoduchý zelerovo-jablkový šalát, ktorý obsahuje všetko to, čo i v januári ľahko nájdete uskladnené v pivniciach alebo kúpite od poctivých pestovateľov vo výbornej kvalite. Suroviny: ½ zeleru 1 jabĺčko 1 fenikel 2 stonky stopkového zelera hrsť vlašských orechov biely jogurt (alebo ½ šálky......

Tento netradičný vianočný zemiakový šalát sme fotili ešte niekdy v našich úplných začiatkoch. Okrem toho, že sa mihol v našej kuchárskej knihe s Anetou a Janicou – čo na srdci, to na jazyku – sme ho vlastne ešte nezverejnili. Takže premiéra! U nás sa v......

Prídete z práce unavení a jediné, na čo máte silu je objednať si donášku. Ale čo keď Vám povieme, že existuje recept na večeru, ktorý je voňavý, rýchly a príjemne zasýti? Aj s prečítaním tohto receptu to máte za pár minút hotové. Stačí len trochu organizácie....

Pesto a jeho skvelá bylinková vyvážená chuť. Či už s vlašskými orechami, mandľami alebo píniovými orieškami. Pripravené z bazalky, petržlenovej vňate, kôpru, alebo tak ako v našom prípade – z medvedieho cesnaku. Jarný tip na recept od Jemine, ktorého sa nevieme dojesť. Na kváskovom chlebíku,......

Na prípravu kváskového chleba nevyhnutne potrebujeme kvalitný a čerstvý kvások. Pozor, kvások nie je droždie, ani kvasnice. Kvások je v podstate prirodzene a riadeným spôsobom skvasená ražná múka. A takýto chlebík je neskutočne voňavý, chutný a zdravý. Obsahuje živé kultúry, ktoré pomáhajú napríklad pri častej konzumácií riešiť aj......

Často sa nám do uší dostane informácia, že neviete, čo v zime raňajkovať. A keďže nezaháľame, máme pre vás tip na slané zimné zahrievacie kaše, ktoré si môžete ozvláštniť akýmkoľvek topingom tak, aby sa vám recept nikdy nezunoval. My sa jej dojesť nevieme. ...

 Kto nemá rád dobrú pizzu, nech zdvihne ruku! Mrazená pizza, neapolská či špaldová, bezlepková aj karfiolová – je ich neúrekom, každý máme svoj vlastný štýl a preferencie. Ale ktorá je tá naj? Nám sa veľmi osvedčil tento recept, ktorým nepohrdne žiaden pizza milovník. A navyše......

Dnes sme si pre vás pripravili jeden skvelý tip ako začať víkend a po dlhom pracovnom týždni potešiť seba ako aj vašich najmenších a pekne si spolu zamaškrtiť. Je to jednoduché, rýchle, finančne nenáročné a neskutočne dobré! Každý z nás dobre pozná ten pocit, keď......

V zime sa nám žiada jesť hutnejšie jedlo, ktoré zahreje. Teplý šalát z pečenej tekvice, s cícerom a cibuľkou, preliaty s tahini citrónovo-medovo-bylinkovým dresingom. Jednoduché, ľahké a chutné. Ako vyšité na nadchádzajúce pôstne obdobie. Tento recept sme testovali so Svetom bedničiek. Vyskúšajte....

My kaše zbožňujeme. A varíme si ich veľmi často. Najmä v takomto zimnom, chladnom alebo sychravom počasí. A prečo? Zahrejú organizmus, nasýtia a ešte aj skvelo chutia. S Vitamilkom vám to pôjde jedna radosť. Tlačiť Ingrediencie Na mlieko z lieskových orieškov potrebujeme: 1 odmerku lieskových......

Losos. Ryba s minimálnym množstvom kostí, ktorá má jemnú a príjemnú chuť, je relatívne tučná, ale zdravá. Obsahuje totiž ľahko stráviteľné bielkoviny, zdraviu prospešné nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, selén aj draslík. Filety lososa využijete nielen na prípravu v rúre či......

Keby ste náhodou mali chuť na čerstvé medovníčky – ak ste tie predvianočné už stihli zošrotovať (lebo my áno), tak posielame tip na naše obľúbené cesto, ktoré sa veľmi osvedčilo aj na poslednom tohtoročnom detskom kurze varenia. Medzisviatkové hodovanie pokračuje!...

To by sme neboli my, aby sme si nevymysleli vlastný vianočný likér. Práve nám môžete závidieť, lebo sme si ultra rýchlo vymixovali túto lahôdku....

Labky su tradícia. A v našom vianočnom pečiacom repertoári jednoznačne nesmú chýbať. Ale ako si ich pripraviť zdravšie no zato rovnako chutne ? Takto. ...

Leto je už v plnom prúde, tak sme vykúzlili tieto farebné vege burgre. Pôvodne to mali byť len quinoovo-cícerovo-brokolicové fašírky, ale v kombinácii s domácou adžika salsou, zaujímavou kokosovo-višňovou BBQ omáčkou a baby špenátom chutia v opečenej žemli úplne božsky....

Niekedy sa človek len tak zobudí s chuťou zakusnúť do niečoho výnimočného. Taká domáca jahňacia pečeňovka so sušenými slivkami naloženými v portskom víne, natretá na domácom špaldovom chlebe, je na takéto jarné raňajky jednoznačne skvelou voľbou. Ako na to?...

Mak. Slivky. Kakao. Krémová chuť. Jednoduchá príprava. Žiadne výčitky. Tip na víkendový koláč plný lahodnej chuti a vápnika je tu. Pretože víkend bez koláča v Jem iné proste neexistuje! Vyskúšate?...

Niekto ryžový nákyp miluje, u niekoho je len spomienkou na nepodarené verzie zo školskej jedálne. V kuchyni sa však oplatí experimentovať. Nám sa podaril nákyp z ovsených vločiek, s nastrúhaným jabĺčkom, sušenými slivkami a bez cukru - osladilo ho už spomínané ovocie. A veru, že sa podaril....

Ešte lepšia ako tradičná! Áno, hovoríme o tejto štrúdli, ktorá je pripravená úplne od základu. Žiadne lístkové cesto, žiaden biely rafinovaný cukor, ani žiadne jablká z konzervy. Ale pekne poctivo. Máte chuť? Nech sa páči, tu je recept na víkendový koláčik!...

Pôstite sa a máte neuveriteľnú chuť na zdravý chutný, voňavý a vláčny koláč, no pritom nechcete porušiť svoje predsavzatie? Nech sa páči, vyskúšajte túto našu bezvýčitkovú novinku. Že mňam!...

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ktorého obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, tukov, ale predovšetkým kyselinu linolovú a vitamín E. Nielen kvôli týmto vlastnostiam je mak surovinou, ktorá má v pečení sladkých dobrôt......

Pôst. Deň druhý. A my sme si navarili toto úžasne jednoduché, ale sýte jedlo plné vlákniny a vitamínov. Bylinky, korenie, farebná zelenina a k tomu orestované slnečnicové semiačka. Jinové jedlo, ktoré osviežuje. A po včerajšom dni na vode sa predsa musíme posilniť....

Tieto paleo cestoviny s vegánskou smotanovo – cesnakovou omáčkou a špargľou sú v tomto zimnom období trošku úlet, ale o to viac sa oplatí tešiť na špargľovú sezónu! Ak chcete držať krok s prírodou, vyskúšajte obmenu s grilovanými shitake, enoki hubami, portobello. Vhodné pre vegánov a alergikov......

Surová kyslá kapusta je zázrakom prírody. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C, E, K), minerálov, ale aj vápnik, železo, horčík a zinok. Telu dodáva enormné množstvo vitamínu C, preto sa odporúča konzumovať ju napríklad aj pri nachladnutí. Výborná je však aj do tradičných kapustníkov, v......

Baza, brusnice, čerešňe, černice, egreše, hrozno, hrušky, maliny, marhule, nektarinky, ríbezľa, slivka, višňa…v lete je z čoho vyberať. My sme zvolili marhule, lebo nám pripomínajú detstvo na juhu Slovenska....

Keď uvidíte tú krásnu, malinovú farbu, ktorá vznikne pri varení tejto polievky, budete ju chcieť variť stále a stále. Vzhľadom na veľmi nízke vstupné náklady sa to určite oplatí....

Hovorí sa, že vždy keď máte chuť na sladké, dajte si citrón a prejde Vás to. Ak však máte doma niečo kvalitné, kakaovo-orieškové s kokosovým cukrom, nemusí to byť s tým citrónom to jediné riešenie. Naša nutela....

Nátierku je možné konzumovať ako samotné vegetariánske jedlo či už s prílohou (bulgur, pšeno, kuskus, ryža…), alebo ako klasickú nátierku. Jedna z našich najobľúbenejších....

Omeleta Frittata patrí medzi tradičné talianské jedlá. Sú to vlastne dôkladne prepečené vajíčka so zeleninou. Na Slovensku známa ako omeleta....

  Tlačiť Dĺžka prípravy 20 minutes Dĺžka varenia 35 minutes Celkový čas 55 minutes Ingrediencie 2 šálky celozrnnej špaldovej múky 1/2 veľkého zeleru 2 mrkvy 1 vajíčko 2 strúčiky cesnaku trošku majoránky kurkuma 1 lyžička soli voda papier na pečenie Inštrukcie Zeleninu očistíme a nakrájame......

Tlačiť Dĺžka prípravy 15 minutes Dĺžka varenia 30 minutes Celkový čas 45 minutes Ingrediencie 100 g ryžovej múky 100 g pohánkovej múky 80 g mletého bieleho maku 1 prášok do pečiva bez fosfátov štipka muškátového orieška štipka škorice 2 lyžice rozomletých ľanovych semiačok zmiešaných s......

Tlačiť Ingrediencie 1 veľká PL kakaového prášku (fair trade) 1 pohár rastlinného mlieka (sojové, ryžové, kokosové, konopné, ovsené...) 1 ČL kokosového oleja surový trstinový cukor rapadura alebo med (podľa chuti) Inštrukcie Najjednoduchšie recepty sú tie najchutnejšie. A pri taktom "detskom sne" ako je kakao to......

Tlačiť Ingrediencie 4 ks zemiaky 1 ks cukina 2 ks ryžová smotana (2 x 200 ml) 1 biele tofu 4 ks vajíčka farebné mleté korenie 1 PL čerstvá pažítka 1 strúčik cesnaku štipka kurkumy 1 veľká červená cibuľa olivový olej Inštrukcie V miske si rozmixujeme......

Domáce nanuky sú to najjednoduchšie čo si môžete doma pripraviť. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme, naplníme formičky a necháme zamraziť. Tlačiť Ingrediencie 1 banán 3 PL kakaa 3 PL podrtených kakaových bôbov 2 PL nahrubo zomletých orechov 1,5 - 2 dcl ryžového mlieka 1 ČL arašidového......

  Tlačiť Ingrediencie 2 bataty (sladké zemiaky) 1 PL masla (ghee) 1 červená cibuľa 1 dcl ryžového mlieka soľ, korenie štipka kurkumy 1 PL masla na zjemnenie Inštrukcie Cibuľku opražíme na masle, pridáme nakrájané bataty a dusíme do zmäknutia. Keď vychladnú, vložíme ich do nádoby......

Na prípravu potrebujeme: 1 baklažán 1 konzerva cíceru 2 strúčiky (pečeného) cesnaku 1 PL tahini pasty 4 ks sušených paradajok štipka kurkumy soľ, korenie štipka muškátového orieška 1-2 PL olivového oleja petržlenová vňať na záver   Baklažán upečieme v rúre, necháme vychladnúť a ošúpeme ho.......

  Tlačiť Ingrediencie 2 PL kokosového oleja 1 cibuľa biela 1 strúčik cesnaku domáci vývar alebo bio bujón 400 g brokolice 1,5 dcl kokosového mlieka 100 g mungo fazuliek 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku bylinková soľ korenie Inštrukcie Na kokosovom oleji opečieme nakrájanú cibuľku,......

  Tlačiť Ovocný šalát s kuracím mäsom Ingrediencie 1 šálka uvareného farmárskeho kuracieho mäsa z polievky 1 ks jablko 2 ks hrušky 1 šálka bieleho jogurtu (alebo sójového) 1 jarná cibuľka šťava z ½ citróna soľ, čierne korenie, kurkuma sezam Inštrukcie Uvarené kuracie mäso natrháme......

Na prípravu potrebujeme: 0,7 kg hovädzie mäso – mleté alebo nasekané na jemno 1 konzerva bielej fazule 1 konzerva červenej fazule 2 PL ghee (masla) chilli čerstvé (podľa chuti) 2 ks strednej cibule 1 ČL mletej škorice pol ČL rímskeho kmínu 1 ČL kakaa 1......

  Tlačiť Ingrediencie 3 dcl ryžového mlieka 100 g čerstvých brusníc 2 ČL ľanových semienok 1 ČL arašidového masla 1 banán 1 PL medu 20 g amarantového pufu 1 ČL chia semienok Inštrukcie Všetko spolu rozmixujeme a môžeme podávať. Nič nie je lepšie ako naštartovať......