
29 júna Slaný koláč z červenej cibule so sušenými paradajkami a bylinkami
Vo Francúzsku tomu hovoria quiche (kiš) v preklade to znamená slaný koláč. V minulosti to bolo jedlo jednoduchých ľudi, dnes ho nájdete takmer v každom bistre či reštaurácii. Výhodou je, že kombinácie surovín na tento koláč sú takmer neobmedzené – jediné čo musíte vedieť je, čo spolu chutí a čo nie 🙂
Ingrediencie
Na cesto potrebujeme:
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 125 g masla
- 5 lyžíc studenej vody
- 1 ČL soli
Plnka:
- 1 PL domáceho červeného pesta
- 250 g červenej cibule nakrájanej na kolieska
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 malá chilli paprička
- 2 hrste nasekaných sušených paradajok
- 2 hrste petržlenovej vňate
- 150 ml ryžovej smotany
- 1 vajíčko
- 1 ČL kurkumy
- čerstvý koriander
Na ozdobenie:
- na sucho opražené píniové oriešky (nemusia byť)
Inštrukcie
-
Z múky, masla, vody a soli vymiesime cesto, ktoré necháme krátko odstáť v chlade.
-
Na panvici zohrejeme olej, podusíme na ňom na mesiačiky nakrájanú červenú cibuľu, pridáme chilli papričku a krátko podusíme. Zasypeme petržlenovou vňaťou, sušenými paradajami, pridáme rascu, osolíme a okoreníme.
-
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme na okrúhlej quichovej forme, jemne poprepichujeme vidličkou a potrieme domácim pestom.
-
V miske rozmixujeme vajíčko, ryžovú smotanu, kurkumu a primiešame čerstvý koriander.
-
Vychladnutú zmes cibuľe, sušených paradajok a petržlenovej vňate poukladáme na pripravené cesto, zalejeme zmesou vajíčka a smotany a pečieme na 180 stupňov približne 30 minút.
-
Po vybratí posypeme opraženými píniovými orieškami a podávame mierne vychladnuté.
Foto: Martin Črep
Žiadne komentáre