Štrúdľa s jablkami a škoricou

Štrúdľa s jablkami a škoricou

Ešte lepšia ako tradičná! Áno, hovoríme o tejto štrúdli, ktorá je pripravená úplne od základu. Žiadne lístkové cesto, žiaden biely rafinovaný cukor, ani žiadne jablká z konzervy. Ale pekne poctivo. Máte chuť? Nech sa páči, tu je recept na víkendový koláčik!

Jablko – symbol hriechu pre Adama a Evu v raji alebo otrávené v rozprávke o snehulienke. Napriek tejto „zlej“ povesti by sme si ho mali dopriať každý deň. Zloženie tohto ovocia je veľmi pestré a zdravé. Obsahuje hlavne vlákninu, vodu, pektín, vitamín C, nenasýtené tuky, minerály a antioxidanty. Vďaka svojej špecifickej chuti sa hodí či už na varenie alebo pečenie.

V tomto recepte si jablká našli svoje miesto ako šťavnaté jadro v chrumkavom obale rozvoniavajúcom škoricou a orechmi.

Ingrediencie

Na cesto potrebujeme:

  • 500 g múky hladkej celozrnnej špaldovej
  • 250 ml vlažnej vody
  • 100 ml roztopeného masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička octu

Na plnku potrebujeme:

  • 700 g jabĺk
  • 50 g masla
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mletých orechov
  • 150 g prírodného trstinového cukru
  • 20 g mletej škorice
  • Štavu z jedného citrónu
  • 1 vajce na potretie

Inštrukcie

  1. V miske zmiešame vodu, maslo, soľ, ocot. Vylejeme do misky kde sme si nasypali múku. Cesto miesime až kým sa nelepí. Sformujeme do gule a necháme 30 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme na čo najtenšiu vrstvu. Okraje povyťahujeme cesto do strán.

  2. Na takto pripravené rozvaľkané cesto nasypeme rovnomerne postrúhané jablká, roztopené maslo, hrozienka, mleté orechy, prírodný trstinový cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu.

  3. Cesto opatrne zavinieme, potrieme vajíčkom a upečieme. Približne na 180°C a 45 minút.

Autor receptu: Kuchár Pepe z Jem iné

Žiadne komentáre

Komentovať