Tip na víkend: voňavé karí kura

Tip na víkend: voňavé karí kura

Prídete z práce unavení a jediné, na čo máte silu je objednať si donášku. Ale čo keď Vám povieme, že existuje recept na večeru, ktorý je voňavý, rýchly a príjemne zasýti? Aj s prečítaním tohto receptu to máte za pár minút hotové. Stačí len trochu organizácie.

Čo budeme potrebovať:

  • 500g kuracích stehien bez kosti a kože
  • 3 PL olivového oleja
  • 145g (1 kelímok) bieleho jogurtu (použite smotanový pre plnosť chute)
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • štipka čierneho korenia
  • 2 ČL zmesi korenia garam masala
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • himalájska soľ
  • hrsť čerstvého koriandru
  • štava z limetky, alebo citrónu
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 100ml smotany na varenie, ryžovej smotany, alebo kokosového mlieka
  • voda na podliatie
  • Široké ryžové rezance (cca 80g na osobu)

 

  1. Ráno pred odchodom do práce: kuracie stehná bez kostí a kože si nakrájame. Nebojte sa nakrájať ich aj na väčšie kusy, zostanú šťavnaté. Primiešame 1PL olivového oleja, jogurt a všetky koreniny. Dáme do misky s uzatvárateľným vekom, alebo pevne zafóliujeme a odložíme do chladničky. Toto celé nám nepotrvá dlhšie ako 5 minút.
  2. Večer po príchode domov: kuracie kúsky vyberieme z misky a orestujeme z oboch strán na oleji. V miske, kde nám zostala zmes korenia a jogurtu vymiešame paradajkový pretlak s takým množstvom vody, aby nám zakryla mäso. Zalejeme, zatvoríme tlakový hrniec a varíme 15 minút.
  3. Rozdelíme si brokolicu na ružičky a sparíme ju v hrnci, kým nie je al dente.
  4. Dáme zovrieť vodu v strednom hrnci. Kým zovrie, namočíme si rezance v miske v teplej vode.
  5. Kura je uvarené, už len doladiť chute. Ochutnáme, osolíme a pridáme smotanu / kokosové mlieko. Necháme ešte raz prevrieť.
  6. Keď budete pripravení večeru servírovať, ryžové rezance stačí uvariť vo vriacej vode asi minútu a môžu sa rovno podávať – so šťavnatým indickým kuraťom, čerstvo nasekaným koriandrom, limetkou alebo citrónom. Dobrú chuť!
  7. Toto jedlo je prirodzene bezlepkové. Rezance môžete vymeniť za basmati ryžu, či uvarenú quinou. V prípade, že sa Vám bude zdať omáčka príliš riedka, pridajte buď pretlak, alebo rozmiešajte 1 PL ryžovej múky v omáčke a znova prevarte.

 

Ak používate tlakový hrniec doma, podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.

2 komentáre
  • Elena
    Zverejnené o 11:35h, 12 apríla Odpovedať

    Nevidim v zozname ingredientov spominane kari korenie. Alebo je to v tej garam masale?

    • Aneta
      Zverejnené o 08:35h, 13 apríla Odpovedať

      Dobrý deň Elena, áno, kari je v garam masale, je to veľmi chutná exotická zmeska korenín, určite vyskúšajte.

Komentovať