Tvarohový koláč s polentou a drobným ovocím

Tvarohový koláč s polentou a drobným ovocím

Ak nemáte skúsenosť s niekoľkoposchodovými tortami a koláčmi a chcete priniesť na oslavu niečo chutné, odporúčame tento jednoduchý a ľahký tvarohový koláč s ovocím.

Ingrediencie

  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g kukuričnej polenty
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 80 g masla
  • 80 ml sirupu z agavé
  • 1 šťava z citróna
  • 200 g drobného ovocia

Inštrukcie

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu vymastíme maslom, alebo kvalitným olivovým olejom a vysypeme polentou.

  2. V miske zmiešame všetky prísady okrem drobného ovocia a premiešame ručným šľahačom. Nakoniec pridáme časť drobného ovocia a premiešame len lyžicou, aby sa ovocie nerozpadlo. Cesto vlejeme do formy, posypeme zvyšným ovocím a pečieme 30 - 40 minúť na 180 stupňov.

  3. Sirup z Agave môžeme nahradiť javorovým sirupom, alebo iným prírodným sladidlom.

 

Foto: Martin Črep

6 komentárov
  • Sylvia
    Zverejnené o 20:42h, 02 decembra Odpovedať

    Pekny vecer 🙂 mohla by som spravit kolacik z 50g kokosovej muky a 50g ryzovej muky a namiesto masla, 80g kokosoveho oleja? Myslite ze by stalo za vyskusanie? Dakujem, Sylvia

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 14:32h, 04 decembra Odpovedať

      Dobrý deň prajem, popravde, neskúšali sme ešte takúto verziu, ale všeobecne platí, že bezlepkové múky sa nedajú s lepkovými bežne nahradzovať v pomere 1:1, pretože ovplyvňujú finálnu konzistenciu cesta a sú viac drobivé tým, že neobsahujú lepok. Kokosová múka zas viaže oveľa viac tekutín. Olej a maslo takisto – zo skúsenosti 100 g masla nahradzujeme približne 70 g oleja. Treba to otestovať a budeme múdrejší :). Ak sa k tomu odhodláte, dajte nám prosím vedieť výsledok. Ďakujeme pekne, A.

  • monika
    Zverejnené o 23:26h, 04 februára Odpovedať

    dobry den,
    chcem sa spytat, ta polenta tam ma ist surova? vdaka

    • Aneta
      Zverejnené o 09:42h, 05 februára Odpovedať

      Dobrý deň Monika, áno kukuričná krupica neuvarená. Ona naviaže tekutinu z koláča a tým sa uvarí / upečie.

  • Michaela
    Zverejnené o 16:51h, 19 februára Odpovedať

    Dobrý deň,
    koláčik máte zaradený medzi bezlepkovými receptami, ale špaldová múka, aj keď je celozrnná, lepok obsahuje.
    Pekný deň

    • Janica z Jem iné
      Zverejnené o 14:40h, 22 februára Odpovedať

      Dobrý deň Michaela,

      áno, máte pravdu, špaldová múka či už hladká, alebo celozrnná obsahuje lepok, koláčik je však možné pripraviť aj v bezlepkovej verzii a to tak, že pri jeho príprave použijete len kukuričnú múku, prípadnej špaldovú nahradíte pohánkovou, či inou bezlepkovou.

      Pekný deň,
      Janica, Jem iné

Komentovať