UŽ NIČ NAZVYŠ – VYUŽITIE ZVYŠKOV

UŽ NIČ NAZVYŠ – VYUŽITIE ZVYŠKOV

Téma plytvania potravinami je v dnešnej dobe veľmi aktuálna. Mali by sme sa preto zamyslieť nad tým, ako jedlo a jednotlivé suroviny čo najefektívnejšie využívať a predísť zbytočnému mrhaniu jedlom a peňazí. Veď pri vyhadzovaní jedla človeka často krát až “zabolí“ srdce a má pocit, že potraviny by rozhodne nemali končiť v koši. Niekedy za to môže nedostatok času, ale aj ľudská pohodlnosť, dôvodov je veľa. Možno nám len občas chýba inšpirácia ako zvyšky využiť a ďalej upraviť.

Táto rubrika bude každý týždeň prinášať tipy na to, čo robiť so zostávajúcimi surovinami. Začnime s jablkami.

Počas zimného obdobia je najčastejším nápojom práve čaj. Predstava horúceho nápoja, ktorý nás zbaví zimy a je zároveň aj zdraviu prospešný, je veľmi príjemná. Čo takto si ho pripraviť z častého odpadu – konkrétne šupiek z jablka?

Tip som objavila v knihe z roku 1966, v ktorej autorka Anna Marienková uvádza, že: „ šupky z očistených jabĺk umyme a v mierne teplej rúre usušme. Môžeme z nich variť zdravý čaj pre deti. Obsahujú vitamín C a pektín, ktorý pôsobí na črevnú sliznicu, najmä pri hnačkách.“ (s. 19)

Vyskúšajme čaj z jablkových šupiek, alebo si jablká nakrájajme so šupkou a vysušme. Táto pochúťka pomáha upravovať hladinu cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe žlčníka (Zemanová, 2013, s.278). A ak sa Vám do vlastnej prípravy nechce, pomôžte si napríklad týmito jabĺčkami.

Hovorí sa, že človek by mal zjesť jedno jabĺčko denne. Ak tak teda urobíte, rozhodne ho nešúpte a ak áno pripravte vaším deťom alebo sebe chutný čajík.

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Marienková, A.: mladá kuchárka, Bratislava: Obzor 1966

Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové, Praha: 2013

2 komentáre
  • Miriam
    Zverejnené o 13:58h, 11 januára Odpovedať

    Caj z cerstvych jablkovych supiek varim detom uz roky proti kaslu. Je vyborny.

    • Aneta z Jem iné
      Zverejnené o 17:55h, 11 januára Odpovedať

      Ďakujeme za podporu, tento čajík máme naozaj veľmi radi.

Komentovať